Grudziądz. Mogilno. Pomagamy, bo lewica tak ma

Wyhamowana aktywność kampanijna pozwoliła na podsumowania i planowanie nowych zadań. W wielu kołach Nowej Lewicy odbywały się zebrania o uroczystym świąteczno-noworocznym  charakterze, ale członkowie partii, to także działacze wielu organizacji pozarządowych, fundacji, związków i stowarzyszeń, dla których okres świąt i końca roku obfituje w akcje charytatywne. Wtedy nieważne są pełnione funkcje samorządowe czy partyjne, ważni są ludzie, którym trzeba pomóc.

Dziś tylko dwa przykłady bezpośrednio sprzed Świąt Bożego Narodzenia.

W Grudziądzu, auto Łukasza Kowarowskiego wypełnione upominkami na święta krążyło po osiedlu Lotnisko, by tam rozwozić niespodzianki podopiecznym seniorom. Pomagał Damian Głowiński.  Uśmiech seniorki bezcenny.

osaiedla Lotnisko3 copy   osiedkle Lotnisko   osiedla Lotnisko2

Przy okazji świąt – udało się wcześniej niż planowano, bo już 20 grudnia uruchomić wyczekiwane przez działkowiczów oświetlenie przy ROD Transportowiec. Drugi prezent od Zarządu Dróg Miejskich, to przejezdność ulicy Polskich Skrzydeł.

Z kolei w Mogilnie (pisaliśmy o tym wcześniej  Mogilno. Pomóżmy Tatianie zdobyć choinkę (lewica.org.pl)Tatiana Urban wygrała po raz trzeci konkurs choinkowy, organizowany przez tamtejsze Centrum Ogrodnicze. Nagroda – piękna żywa kaukaska choinka znów powędrowała do Marcinkowa, cieszyć oczy i umilać życie wychowanków Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej. Znając już intencje Tatiany i dla kogo ta choinka oraz dlaczego takie wspieranie w Facebookowym konkursie przez koleżanki i kolegów z lewicy – sam właściciel Centrum Ogrodniczego Leszek Ratajczak zawiózł wygraną choinkę do Marcinkowa. Ludzi o wielkim sercu jest jednak sporo.

mogilno jodla2 małe   mogilno pomoc1   mogilno pomoc4

Odnosi się to także do kolejnej akcji, jaką przed laty zainicjowało Stowarzyszenie „Pomocna dłoń” w Strzelnie. Zawierając umowę z Hurtownią Eurocash sprawili, że dochodzące swych terminów produkty mogą być rozdzielane potrzebującym na terenie gmin powiatu mogileńskiego.

Samochód Tatiany Urban wypełniony po brzegi artykułami spożywczymi przemieszczał się 22 grudnia pod znane jej adresy osób, którym sprawiły radość i nadzieję na przygotowanie świątecznej strawy.

Nie jest ważne jakimi dzielono się życzeniami, „Wesołych świąt Bożego Narodzenia!” czy „Szczodrych Godów!”, po chrześcijańsku czy wg słowiańskich tradycji, oby nikomu nie zabrakło niczego do godnego życia.

Opr. nim, 24 grudnia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!